WhatsApp Image 2019-05-07 at 10.42.40

Diginomadina tulevaisuuteen

Diginomadi, digikulkuri, kevytyrittäjä. Yhteen paikkaan sidotun työpaikan sijaan yhä useampi valitsee erilaisen elämän. Miksi koko elämän ja työuran pitäisi pyöriä tietyllä maantieteellisellä alueella, kun on mahdollista vaihtaa maisemaa ja tehdä töitä samanaikaisesti? Tai tehdä töitä kotoa silloin, kun se omaan aikatauluun parhaiten sopii.

Etätyö freelancer diginomadina ja downshiftaavana kevytyrittäjänä

Vapaus tulla ja mennä, itsenäinen työtahti ja paikkariippumattomuus ovat kaikki tärkeitä tekijöitä niille ihmisille, jotka ovat valinneet diginomadin elämäntyylin. Myös downshifting, eli elämän kohtuullistamisen aate, ajaa enenevässä määrin ihmisiä kyseenalaistamaan perinteisen työnteon, jossa raadetaan oravanpyörässä ja haalitaan materiaa elämänlaadun maksimoinnin sijasta. Jos arki uraputkessa tuntuu jatkuvan samanlaisena päivästä ja vuodesta toiseen, ja haluat elämältäsi muutakin kuin kellon kanssa töihin tai kotiin kiiruhtamista, viikonloppujen, lomien, ja lopulta eläkepäivien vahtaamista – et ole yksin. Jotkut tahot arvioivat, että vuoteen 2035 mennessä diginomadeja olisi maailmanlaajuisesti jo biljoona!

Diginomadi, digital nomad tai digikulkuri viittaa yleensä henkilöön, joka voi tehdä työtään tietokoneella paikasta riippumatta, etätyönä kotoa tai jostain muualta käsin. Diginomadin elintavan ovat mahdollistaneet erilaiset teknologiset innovaatiot, kuten halvat internetyhteydet, älypuhelimet, ilmaiset puhelut internetin kautta, jne. Samalla monilla aloilla työnkuva on muuttunut teknologian ansiosta sellaiseksi, että itsenäinen työskentely on mahdollista, ja yhä useampi kokeilee siipiään freelancerina tai kevytyrittäjänä. Freelancer on työntekijä, jolla ei ole vakituista työsuhdetta, ja jolla työnantajia ja toimeksiantoja voi olla samanaikaisesti useita. Freelancer tai kevytyrittäjä saa kertaluontoisen korvauksen työstään, sen sijaan että hänellä olisi esimerkiksi kiinteä kuukausipalkka.

Tulevaisuuden työelämän muutostrendit

Työ ja käsityksemme siitä on jatkuvassa muutoksessa. Teknologia muuttaa käsitystämme siitä, mitkä työt yleensä kuuluvat ihmisen tehtäviksi. Samalla työn tekeminen muuttuu jatkuvasti joustavammaksi, eikä ole enää yhtä sidottu aikaan tai paikkaan kuin ennen. Olitpa toimistossa New York Cityn keskustassa, riisipeltojen keskellä jossain Kaakkois-Aasian maaseudulla, tai 10 kilometrin korkeudessa lentokoneen matkassa, sinulla on hyppystesi ulottuvilla kaikki sama tieto, ja saat yhteyden samoihin ihmisiin internetin kautta. Fyysisellä olinpaikallasi on jatkuvasti vähemmän merkitystä. Lisäksi ihmiset vaativat yhä lisää joustoa työnantajiltaan, eivätkä suostu tekemään mitä tahansa, vaan haluavat tehdä mielekästä ja arvokasta työtä, kuitenkaan uhraamatta elämänlaatuaan työn alttarilla. Työelämän trendit ovat joustavuus, paikkariippumattomuus ja globaalius.

Kaikki, jotka haluavat joustoa, vapautta ja tietynlaista riippumattomuutta, eivät kuitenkaan halua tehdä työtään täysin yksin ja eristyksissä. Työyhteisö on monille tärkeä muutenkin kuin työn vuoksi – se on useille meistä, etenkin ihmisille, joiden sukulaiset ja ystävät ovat kaukana, tärkeä sosiaalisen elämän verkosto. Niinpä didginomadeille on perustettu coworking-paikkoja ympäri maailman. Olitpa melkein missä vain, voit lyöttäytyä muiden samanhenkisten seuraan tekemään töitä, seurustelemaan ja solmimaan uusia tuttavuuksia. Coworking –paikat, jotka ovat usein jonkinlaisia avotoimiston ja kahvilan risteytyksiä, antavat kotitoimiston vastapainoksi mukavan yhteisöllisen paikan työskennellä kaikille heille, jotka tekevät työtä missä ja milloin vain. On helppoa saada iloa työstä innostavassa ilmapiirissä, jossa jaetaan kokemuksia ja ideoita, ja tehdään yhteistyötäkin.

Diginomadin tai freelancerin työ on mielekästä, kun työaika on oman valinnan mukainen, työpaikka voi olla vaikka riippumatto, on vapaus tulla ja mennä, eikä tunne juoksevansa oravanpyörässä, kun käy aamulla surffaamassa, päivällä tekee töitä, illalla kävelee vuorilla, ja seuraavana päivänä tekee vaihtelun vuoksi jotain ihan muuta – tai vaihtaa vaikka paikkaa. Elämänhallinta on tärkeä taito itsenäiselle kevytyrittäjälle, mutta hyvinvointi tulee tunteesta, että on itse oman elämänsä puikoissa, ja voi tehdä niin paljon tai niin vähän kuin hyvältä tuntuu. Samalla voi vaikka matkustella ympäri maailmaa toteutellen unelmiaan.

Tags: No tags

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.