MS2018

Kilpailuedut voivat olla erilaisia toisilla markkinoilla 

Keskustelu Martin Seppälän kanssa liiketoiminnan kehityksestä

 

Martin Seppälä on työskennellyt konsultointi- ja investointialalla yli 19 vuoden ajan. Hän valmistui taloustieteiden maisteriksi vuona 1999  ja sen jälkeen jatkoi töitä yhdysvaltalaiselle konsulttiyritykselle hoitaen johtamisstrategiaa vuodesta 1999 lähtien. Hän valmistui strategian ja johtamisen tohtoriksi ruotsalaisesta kauppakorkeakoulusta Helsingissä vuonna 2005 ja jatkoi työtään Ranskassa ennen kuin aloitti oman konsulttiyrityksen Virossa, nimeltään Excedea.

Excedea on lähinnä keskittynyt pohjoismaisiin yrityksiin, jotka haluavat laajentua uusille markkinoille erityisesti Eurooppaan sekä Aasiaan. Execedea auttaa yrityksiä luomaan strategioita uusille markkinoille sekä luomaan myös käytännön järjestelyt näille markkinoille pääsemiseksi. Exedea toimii myös paljon investointisektorilla, se investoi kasvuyrityksiin sekä kiinteistörahastoihin.

Keskustelin Seppälän kanssa erilaisista asioista, jotka vaikuttavat hallintoon, uusista liiketoiminnan suuntauksista ja muusta vastaavasta.

Kansainvälistymiseen pyrkivien yritysten haasteet:

 

Seppälä sanoo että yritykset usein helposti aliarvioivat kuinka paljon aikaa ja hallinnointiresursseja menee yritettäessä kansainvälistyä uusille markkinoille. Vaikka on mahdollista palkata joku huolehtimaan kansainvälisestä kasvusta, alussa on aina parempi, että muutama johtoryhmän jäsen on valmis itse menemään näille uusille markkinoille.

Kansainvälistymiseen tarvitaan myös riittävästi aikaa ymmärtää uusia markkinoita, koska markkinat toimivat hyvin eri tavoin. Yrityksen kilpailuedut voivat olla hyvin erilaisia toisilla markkinoilla kotimarkkinoihin verrattuna. Yhdellä markkinalla se voi olla tuotteen eriytyminen, mutta toisella markkinalla se voi olla asiakaspalvelu ja muut palvelut.

 

Muutokset liiketoimintaympäristössä:

 

Talouskriisi on vaikuttanut valtavasti liiketoimintaympäristöön, ja Seppälän mukaan tulevaisuudessa voi olla enemmän haasteita. “Olemme tällä hetkellä hyvin omituisessa ympäristössä”, sanoo Seppälä. Keskuspankit ovat pumpanneet paljon rahaa yhteiskuntaan, korot ovat tällä hetkellä erittäin alhaiset, raha on käytännössä vapaata ja omaisuuksien arvonnousu on ollut erittäin suurta. Tämä on vaikuttanut merkittävästi moniin asioihin.

Seppälä sanoo, että hänen näkymä on että tämän on pako loppua. Seuraavien vuosien aikana voimme todennäköisesti nähdä suuren korjauksen, joka saattaa olla aika samanlainen kuin vuonna 2008. Tällä hetkellä on paljon ihmisiä, jotka ajattelevat, että asiat ovat nyt hyvin, mutta nämä ongelmat ovat rakentumassa taustalla ja meillä saattaa olla toinen kriisi odotettua nopeammin.

 

 

 

 

Start-up yritykset:

 

Martin Seppälä sanoo että Start-up yritysten tulisi keskittyä enemmän myyntiin. Usein start-up yritykset keskittyvät liikaa back-office asioihin. Joskus yrityksen alkuvaiheessa on hyödyllisempää tehdä ensin ostettava perustuote ja alkaa myymään heti kun on mahdollista, sitten oppia asiakkaiden odotuksista sekä kehittyä matkalla.

Monilla nuorilla yrittäjillä on vääriä ajatuksia yritysten arvostamisesta ja joskus ajatellaan, että jos on vain suunnitelma ja verkkosivusto, niin voi sanoa, että yritys on useiden miljoonien eurojen arvoinen. Mutta tämä ei ole hyvin realistista. On parempi olla realistinen alussa ja sen lisäksi yrittää saada hyviä kumppaneita.

Seppälä kertoo, että nykyään on paljon hyviä ilmaisia työkaluja internetissä, jotka ovat helppokäyttöisiä ja hyödyllisiä uusien liiketoimintastrategioiden luomisessa. Yrityksen alkuvaiheessa nämä helppokäyttöiset verkkojärjestelmät voivat olla erittäin käteviä uusille yrityksille. On aina parasta seurata tarkasti mihin suuntaan ollaan menossa, olla selkeä käsitys tavoitteista, tavoitteellisuudesta sekä siitä kuinka paljon resursseja on käytettävissä. Pitää olla realistinen sen suhteen kuinka paljon aikaa menee yrityksen kehittymiseen. Usein yrityksillä on epärealistisia näkemyksiä siitä kuinka nopeasti ne voivat kasvaa sekä kuinka paljon investointeja tarvitaan kasvuvaiheessa.

 

Excedean tulevaisuus ja Katriumin yhteistyö:

 

Kysyin Seppälältä missä hän näkee yrityksensä seuraavien 5-10 vuoden aikana. “Teemme samoja asioita suurimmaksi osaksi. En usko, että paljon muuttuu “. Seppälä sanoo, että he voivat mennä entistä enemmän kohti digitaalista aluetta, ja harkitsemaan digitaalisen alan yhteisyritysten muodostamista yhdistämällä ne investoinnin puolelle. Strategia ja investoinnit säilyvät kuitenkin ensisijaisina töinä.

Puhuin hieman Seppälän kanssa yhteistyöstä, jota he ovat tehneet Katriumin kanssa vuosien varrella.

“Katrium on auttanut meitä projekteissa, joita olemme tehneet asiakkaillemme. Olemme myös saaneet arvokasta tukea kiinteistöjohtamiselle.“

Excedea on työskennelleet Katriumin kanssa monissa eri projekteissa, monilla eri markkinoilla ympäri Eurooppaa.

Suuret kiitokset Martin Seppälälle osallistumisesta! Löydät Excedean verkkosivun linkistä: https://www.excedea.com/

Lue lisää Katriumin tutkimuspalveluista, klikkaa tästä .

 

Tags: No tags

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.