motivaatio etätyössä

Motivaatio etätyössä – vinkkejä jaksamiseen

Motivaatio etätyössä on hyvin ajankohtainen asia, jota ei saa aliarvioida. Modernissa yhteiskunnassamme etätyö kuuluu monen arkeen. Sillä mahdollistetaan työntekijälle tai yrittäjälle sellainen ympäristö, jossa henkilö itse viihtyy ja tarvittaessa on kykenevä liikkumaan paikasta toiseen niin, ettei työ jää tekemättä. Usein etätyön kanssa saattaa käydä kuitenkin niin, että varsinkin yrittäjät ovat jatkuvasti töissä eikä aikaa tunnu olevan mihinkään.

Varsinkin jos työpiste on kotona, sitä sortuu helposti tekemään “ne pari viimeistä hommaa”. Useasti tällöin havahtuu yömyöhään, että istut vieläkin koneella. Tämä on monelle yrittäjälle tuttu olotila: Toisaalta sitä ei halua jättää töitä huomiselle, kun ne voisi jo tehdä tänään.

Työn tekemisen lisäksi on tärkeää, että niin etätyöntekijä kuin myös yrittäjä kehittävät itseään, oppivat uusia asioita sekä taitoja. Tämä on käytännössä ainoa tapa pysyä kehityksessä mukana ja varmistaa, että työtehtävät ovat tehty niin hyvin kuin mahdollista.

Motivaatio etätyössä ja itsensä johtaminen

Etätyössä haasteeksi voi nousta motivaation löytäminen. Vaikka rakastaisit sitä mitä teet, työ saattaa silti tuntua stressaavalta tai sitä tuntuu olevan ylitsepääsemättömän paljon. Motivaatio saattaa hukkua täysin huomaamatta, kunnes yhtenä päivänä huomaa, että väsymys viekin voiton.

Yrittäjähenkisyys on monelle sisäänrakennettu ominaisuus, joka näkyy kaikilla elämänalueilla. Tämä piirre ihmisessä antaa paljon, mutta osaa se veroittaakin. Tätä ei kannata säikähtää, vaikka joskus väsymys ja motivaation puute vievät voiton, sillä sillekin voi tehdä jotain.

Joskus ennakointi voi olla se oikea tapa välttää etätyössä motivaation puute kokonaan. Tärkeintä on pitää huoli omasta jaksamisestaan: Jotta voisi pitää omista asiakkaistaan hyvää huolta, tulee huolehtia myös itsestään. Jaksamiseen on monenlaisia tapoja ja jokaisella ihmisellä on omat keinonsa rentoutumiseen ja palautumiseen.

Itsensä johtamisen taito ei ole pelkästään sitä, että pystyt tekemään hullun lailla töitä aamusta iltaan ja nukkumaan vain pari tuntia yössä. Se tarkoittaa myös, että tunnistat, kun tarvitset lepoa tai taukoa, sekä huomaat, kun työpanos ei ole enää paras mahdollinen.

Vinkkejä etätyöntekijälle ja yrittäjälle

Etätyössä voi pysyä hyvässä vireessä monella eri tavalla. Motivaatiota voi parantaa ja ylläpitää esimerkiksi pitämällä työvälineet ja työympäristön kohdallaan. Jos tuntuu siltä, että tietokone ei toimi ja huokailet joka kerta, kun pitää tulostaa jotain, niin todennäköisesti kannattaa päivittää tai korjata laitteet.

Mitä tulee työuupumukseen ja motivaation puutteeseen, ennakointi on avain. Työn tauottaminen on todella merkityksellistä, vaikka se saattaakin tietyissä tilanteissa tuntua turhalta. Erityisesti etätyöskentely tietokoneella voi aiheuttaa sen, että istuu koneella tuntikaupalla. Välillä kannattaa kuitenkin nousta ylös ja käydä hengittämässä raitista ilmaa.

Lisäksi motivaation ylläpitoa voi helpottaa se, kun työnteko on selkeää ja mielekästä – työn rytmitys voikin olla juuri se, mitä tarvitset. Työn rytmitys voi olla juuri sellaista, kuin se sinulle sopii, kunhan se toimii. Rytmityksen yhtenä osana on myös se, että siinä vaiheessa, kun keskityt kyseiseen työhön, annat kaiken muun olla. Varmista, että pidät sosiaalisen median ja mahdollisuuksien mukaan koko puhelimen pois kuuloetäisyydeltä.

Etätyössä joskus voi käydä niin, että siinä samalla voi pestä pyykit ja tehdä lounaan, sekä aika-ajoin palata takaisin ruudun ääreen. Joillekin se toimii hyvänä rytmityksenä, mutta joillekin se saattaa taas rasittaa. Työpisteen tulisikin olla sellainen, jossa keskityt tekemään töitä, eivätkä ulkopuoliset tekijät haittaa keskittymistä.

Työmotivaatio ja jaksaminen ovat henkilökohtaisia asioita, joten käytä aikaa itseäsi varten. Ota huomioon sellaiset asiat, jotka tunnet aiheuttavan sinulle paineita ja mahdollista työmotivaation puutetta.

Kuuntele Katriumilta Kajahtaa Podcast, jossa Kati Ahonen kertoo yrittäjyydestä ja työmotivaatiosta. Kati johtaa verkkokauppaa Hatka.fi

Katrium on suomalaisomisteinen yritys, joka on erikoistunut kansainvälisiin contact center-, tutkimus-, ja liiketoiminnan tukipalveluihin. Lue lisää www.katrium.eu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.