

Katja Piiparinen on yrittäjäperheestä ja se voi jopa huomata hänen rohkeasta asenteestaan. Hänen vanhempansa omistivat valokuvausliikkeen 40 vuoden ajan ja 18-vuotiaana Katja avasi oman vaateliikkeensä Keravalle, heti lukion jälkeen. Parikymppisenä Katja siirsi yrityksen äidilleen ja muutti pohjoiseen, jossa hän aloitti työskentelyn ystävänsä ravintolassa. Parin vuoden ajan Katja teki töitä tarjoilijana sekä karaoken vetäjänä erilaisissa ravintoloissa ja yökerhoissa. Sitten hän palasi takaisin Etelä-Suomeen ja töitä löytyi Järvenpäässä sijaitsevasta hotellista. Ravintolapuolen tehtävien parissa sekä hotellin pubin esimiehenä vierähti taas pari vuotta.
Moni meistä on varmasti lomamatkojen aikana huomannut, että matkaoppaiden työ vaikuttaa mahtavalta. Katja oli ajatellut tätä jo yläasteen aikana ja vuonna 2001 hän jätti hakemuksen Tjäreborgin ja Spiesin matkaopaskoululle. Vuosien 2001-2006 aikana hän ehtikin toimia oppaana monissa kohteissa. Fuerteventura, Bulgaria, Turkki, Teneriffa, Thaimaa, Sri Lanka ja Párga ovat tulleet Katjalle tutuiksi töiden aikana. Hän muutti Turkista takaisin Suomeen vuonna 2006 ja teki hetken puhelintyötä. Kiinnostus matkailualaa kohtaan ei kuitenkaan loppunut, sillä hetken päästä Katja olikin aloittanut jo SAS:lla lentokentän maapalveluissa. Viisi vuotta Helsinki-Vantaan lentokentällä vierähtivät nopeasti ja työtehtävät vaihtuivat samaa vauhtia. Lähtöselvityksestä lipputoimistoon, sieltä porttivirkailijaksi ja koordinaattoriksi. Lopulta työnimike olikin Duty Station Manager.
Kap Verde


Vuokravälittäjän työt Katja aloitti vuonna 2013 ja vietti näissä tehtävissä pari vuotta. Työtehtävissä hän siirtyi tämän jälkeen myyntiin, sitten myyntiturvan puolelle ja tämän jälkeen tiimiesimieheksi. Lopulta Katja huomasi töiden vievän paljon hänen vapaa-aikaansa ja pitkiä päiviä oli perheettömänä helppo tehdä. Suunnitelmana oli pitää pieni irtiotto arjesta ja vuonna 2014 hän lähtikin lomailemaan Kap Verdelle ystävänsä kanssa. Eksoottinen kohde oli ollut pitkään Katjan mielessä ja viikon äkkilähtö olikin vasta alkua, sillä tämän jälkeen hän palasi saarelle vähintään kerran vuodessa.
Kap Verden rento ilmapiiri sekä asukkaiden stressitön asenne saivat Katjan ihastumaan paikkaan täysin. Hän tapasi myös nykyisen miehensä saarella ja alkoi viettämään yhä enemmän aikaa siellä. Vuosien 2017 ja 2018 aikana hän toimikin matkaoppaana ja lopulta päätyi myymään asuntonsa Suomesta. Lokakuussa 2018 hän palasi taas oppaan töihin ja kauden loputtua päätyi jäämään saarelle. Katjan mukaan Kap Verde on helppo paikka asua ulkomaalaiselle, sillä esimerkiksi italialaiset ja englantilaiset omistavat paljon yritystoimintaa. Ja siellä myös sanotaan asuvan enemmän ulkomaalaisia, kuin paikallisia. Viisumin hakeminen onnistuu englannin lähetystöstä ja pidemmäksi aikaa jäävät voivat hakea oleskelukortin.
Etätyöskentely Katriumilla


Katja on työskennellyt Katriumilla toukokuusta 2019 lähtien ja on pitänyt työssään siitä, miten projektien vaihtuvuus tekee siitä mielekästä. Päivinä, jolloin intoa löytyy, hän voi tehdä pidempään töitä. Toisinaan myös lyhyemmät päivät onnistuvat ja se tuokin työhön mukavaa vapautta. Projektien valmistuminen on kuitenkin tärkeää ja Katja haluaa panostaa työhönsä. Kap Verdellä työskentelyssä ainoa hankala puoli on se, että aikaeron takia puhelinhaastattelujen tekeminen Suomeen täytyy ajoittaa oikein.
Etätyötä hän suosittelee, jos kykenee itsenäiseen työhön ja on järjestelmällinen aikataulujen suhteen. Katja pitää taulukon muodossa huolen siitä, että tietää missä mennään. Työpaikan tiimin tuki on WhatsApp-ryhmässä, jonka kautta hän saa yhteyden esimieheen ja nopeasti vastaukset kysymyksiin. Moni on varmasti tottunut siihen, että työpaikalle mennään ja työkavereiden kanssa vaihdetaan kuulumiset kahvihuoneessa. Kannattaa siis tiedostaa, että etätyöskentely on erilaista ja miettiä, onko se itselle sopivaa. Katja etsi pitkään etätyöpaikkaa, mutta ei halunnut sen olevan puhelinmyyntiä. Hän löysin Katriumin työpaikkahaun ja on tyytyväinen, että pääsi porukkaan mukaan. Työhön sai alussa perehdytyksen, mutta Katja kokee, että parhaiten siihen pääsi käsiksi, kun ryhtyi soittamaan. Siihen tarvitaan kuitenkin hieman rohkeutta, että uskaltaa soittaa ja puhua ihmisille, kaikille se ei sovi.
Katjan mielestä tärkein asia ulkomaille muuttaessa ja etätöitä hakiessa on järjestys, jossa asioita aloittaa tekemään. Ensi on tärkeintä tietää, minne haluaa ja miksi. Vasta sen jälkeen voi ottaa asioista selvää ja suunnitella muuttoa. Lopuksi on tietysti hyvä löytää mieluisa työ!
Kuuntele Katriumilta Kajahtaa Podcast. jossa Katja kertoo elämästään Kap Verdellä ja etätyöskentelystä Katriumilla.
Katrium on suomalaisomisteinen yritys, joka on erikoistunut kansainvälisiin contact center-, tutkimus-, ja liiketoiminnan tukipalveluihin. | ||||||||
Lue lisää www.katrium.eu |